Wat is SPF in zonnebrand?

Zonnebrand betekent eigenlijk letterlijk het verbranden door de zon. Om dit te voorkomen is SPF in je zonbescherming erg belangrijk en iedere dag nodig, of het nu zonnig of bewolkt is. Zodra je buiten komt, wordt je gezicht namelijk blootgesteld aan uv-stralen. En daar wil je je tegen beschermen, gezien deze straling veel schade aan je huid kan toebrengen. Dus tijd om je eens goed te verdiepen in SPF, want jij wilt je huid toch ook mooi én gezond houden? 

Wat is SPF?

SPF is een afkorting van Sun Protection Factor. Dit is een zonbeschermingsfactor die in de volksmond ook wel 'zonnebrand' wordt genoemd. Dit is eigenlijk een rare benaming, gezien zonnebrand juist datgene is wat je niet wil. Wij spreken dus altijd over zonbescherming. Deze SPF factor beschermt je huid tegen uv-stralen om zonschade te voorkomen. Je vindt een SPF dan ook in al onze dagcrèmes, zodat het product je huid niet alleen verzorgt, maar ook beschermt. 

‘s Ochtends heb je dus direct een dagcrème met zonbescherming in één. Handig!

SPF om huidveroudering te verminderen

De zonnefilters in producten met SPF worden onderscheiden in chemische en fysische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen hier de uv-stralen, terwijl fysische filters een laagje op je huid leggen en het licht weerkaatsen. Wanneer je een product met een SPF gebruikt, bescherm je je huid tegen diverse tekenen van huidveroudering. Denk aan pigmentvlekjes, fijne lijntjes en diepere rimpels. Maar de allerbelangrijkste reden om een SPF te gebruiken is om je huid te beschermen tegen huidkanker. Daarnaast bevatten onze dagcrèmes met SPF verzorgende en herstellende ingrediënten, waardoor je huid niet alleen beschermd is tegen schadelijke uv-stralen. Zo wordt je huid ook geholpen bij het herstellen van schade die eerder is ontstaan. Het is dus nooit te laat om te beginnen met smeren, maar let wel: liever vandaag dan morgen! 

Wat houdt SPF 15, 30 of 50 in?

De meeste producten met een SPF hebben een factor van 15, 30 of 50. Nu wil je vast weten wat deze getallen precies zeggen. Want kun je met een SPF 50 bijna twee keer langer in de zon dan met een SPF 30? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. De sterkte van de zon, het moment van de dag en de plek op de aarde hebben namelijk invloed op de mate waarin een SPF beschermt. Wat we wel weten is in hoeverre een SPF uv-stralen blokkeert. Zo zie je dat het verschil tussen SPF 30 en SPF 50 vrij klein is.

  • SPF 15 blokkeert 93,3% van de uv-stralen
  • SPF 30 blokkeert 96,7% van de uv-stralen
  • SPF 50 blokkeert 98% van de uv-stralen

Om deze beschermingsgraad te halen is het wel belangrijk om de SPF ongeveer dertig minuten voordat je de zon ingaat aan te brengen en dit iedere twee uur te herhalen. Ook moet je de SPF royaal aanbrengen. De richtlijn is een halve theelepel voor je gezicht. Met deze tips bescherm je je huid optimaal tegen zonschade en voorkom je huidveroudering. Wij zeggen altijd: SPF is your BFF!

Welke factor zonnebrand moet je gebruiken voor het  gezicht?

Dat smeren met een SPF essentieel is, mag duidelijk zijn. Voor welke factor je moet gaan? Wat ons betreft heeft een goede dagcrème minimaal een SPF 30. Daarnaast zijn er naast de hoogte van de SPF ook andere zaken waar je op moet letten. Zo is blauw licht (HEV) van je telefoon-, computer-, tablet- en tv-scherm ook schadelijk voor je huid. Net als uv-straling, heeft HEV-straling (schermstraling) ook invloed op huidveroudering. Daarom hebben de zonnebrandproducten van IMAGE Skincare naast een SPF ook een HEV-bescherming. Zo kun je dus met een gerust hart naar buiten én achter een scherm zitten!  

Zo, je gezicht en je hals zijn beschermd. Maar dan je lippen nog! De huid van je lippen is namelijk nog gevoeliger dan de rest van je gezicht, dus je wilt zeker niet dat je lippen zonneschade oplopen. Om die reden hebben wij in ons assortiment ook een lippenbalsem met SPF. Oké, nu kun je echt met een gerust hart je dag beginnen. 

Kies de juiste SPF bij jouw huidtype

Ben je op zoek naar de juiste verzorging met SPF voor jouw huid? Goed bezig! Het gebruik van een SPF is misschien wel de meest essentiële stap in jouw dagelijkse skincare routine. Of je nu een heel lichte of donkere huid hebt, een vette of gevoelige huid, of last hebt van rosacea of acne: breng iedere ochtend een SPF aan. Breng de dagcrème met zonnefactor aan nadat je je huid hebt gereinigd en een serumW hebt aangebracht. Ga voor een zonbescherming die bij jouw huidtype en –behoefte past. Met ons uitgebreide assortiment SPF-producten, is er altijd wel een ideale match voor jou. Zo hebben wij een matterende moisturizer met SPF, een tinted moisturizer met SPF en een dagcrème met SPF die zorgt voor ultieme hydratatie. Voor welke SPF ga jij?