Hyperpigmentatie: wat is het en hoe kom je er van af?Hyperpigmentatie is tegenwoordig één van de meest voorkomende huidproblemen. Maar wat houdt het precies in? Wat is de oorzaak? En natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe kom je er vanaf? Wij beantwoorden al je vragen in deze blog. 

 

Wat is hyperpigmentatie?

 

Pigmentvlekken zijn lokale verstoringen van het pigment, waarbij de vlekjes donkerder of lichter kunnen zijn. Hyperpigmentatie verwijst specifiek naar donkere plekjes in je huid. De aanmaak van pigmentatie is een lichaamsreactie, want meer pigment in je huid betekent eigenlijk meer bescherming tegen de zon. Hyperpigmentatie kan ook aangeboren zijn, denk bijvoorbeeld aan sproeten. Maar als het later ontwikkeld wordt in je huid, zijn er verschillende mogelijke oorzaken:

  1. Blootstelling aan uv-stralen, waardoor de huid overtollig melanine aanmaakt (zonnevlekken)
  2. Hormonale veranderingen, zoals bij melasma (zwangerschapsmasker) tijdens de zwangerschap 
  3. Restplekjes na puistjes of wondjes, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd 

 

 

De beste producten voor hyperpigmentatie

 

Het goed beschermen van je huid tegen uv-stralen met een dagcrème met minimaal een SPF 30 is de belangrijkste stap bij het voorkomen en behandelen van hyperpigmentatie. Zorg er dus voor dat je je elke dag – en ja, écht elke dag – insmeert met zonbescherming. Wil je toch wat extra doen voor je huid, dan is de ILUMA collectie ideaal voor het behandelen van hyperpigmentatie. De producten in deze collectie bevatten ingrediënten zoals vitamine C, plantaardige huidoplichters, en niacinamide (vitamine B3). Hierdoor worden pigmentvlekken niet alleen minder, maar wordt er ook voor gezorgd dat er minder snel nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Daarnaast wordt ook je huidbarrière versterkt en houdt je huid meer vocht vast. Bovendien helpen de producten ook bij het versterken van je huidbarrière en het vasthouden van vocht. Een multifunctioneel product dus met verschillende positieve effecten voor je huid!

Hyperpigmentatie voorkomen

Heb je nog geen (hyper)pigmentatie, en wil je het voorkomen, kan je het ILUMA – Intense Brightening Serum in combinatie met een SPF gebruiken. Door de natuurlijke huidoplichters in dit serum wordt je huid geëgaliseerd en verlicht. Er zit ook groene thee extract en Azelaïnezuur in het serum wat de huidirritatie verlicht. De combinatie van het serum en een SPF is ideaal voor:

  • Het voorkomen van hyperpigmentatie
  • Nazorg bij een peelbehandeling
  • Bij post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

 

Hyperpigmentatie verminderen

Als je al last hebt van hyperpigmentatie en je wilt het verminderen, raden we je de ILUMA – Intense Facial Illuminator aan. Dit serum biedt een milde, maar effectieve werking om de huid op te lichten en hyperpigmentatie te verminderen. Deze is overigens ook goed te gebruiken in combinatie met de ILUMA – Intense Brightening Exfoliating Cleanser voor optimaal effect.